Pages

السلام عليكم

Tuesday, August 7, 2012

JOM!! Undang hati bersyukur

Sharing is caring..
Just wanna share apa yg sy dpat, moga2 mmberi manfaat buat kita semua..

Bagaimana mengundang rasa syukur?

Terdapat pelbagai definisi yang dapat menjelaskan erti perkataan 'syukur'. Apakah yang dimaksudkan dengan bersyukur itu?
Mengikut istilah terminologi, bersyukur adalah memperlihatkan pengaruh nikmat Allah yang melekat dalam diri kita iaitu melalui hati, dengan cara beriman, melalui lisan (pujian dan sanjungan) dan melalui anggota tubuh dengan melakukan amal soleh dan ketaatan. Syukur itu bukan setakat mengucapkan ungkapan Alhamdulillah berulang kali bahkan ia lebih daripada itu. Ungkapan atau ucapan itu hanyalah sebahagian kecil sahaja daripada perasaan syukur. Terpulang kepada diri kita untuk memberi takrifan mengenai syukur itu sendiri yang bersesuaian dengan diri kita kerana pada dasarnya ia tetaplah sama. Ia tidak dapat lari daripada maksud menghargai sesuatu nikmat yang diberikan Allah.

Di sini saya kongsikan 3 cara bagi mengundang rasa syukur dalam kehidupan kita iaitu:
1- mengenal nikmat Allah SWT
2- bersedia menerima nikmat Allah
3- menggunakannya bersesuaian dengan kehendak Allah.

Mari kita lihat cara ini 1 per 1!

(1) Mengenal nikmat Allah SWTperlunya kita mengenali nikmat Allah pada diri kita. Jika kita tidak mengenal nikmat Allah, tentulah kesyukuran itu sukar datang ke dalam hati. Dan mulalah kita mengeluh, merasakan Allah tidak pernah mmberikan nikmat kpd kita. NEVER THINK THAT!! Ok!Then, hidup kita akan rase tertekan, selalu murung, kecewa, rasa nk marah dll. Hati2! Effectnya, besar kemungkinan kita akan menjadi cepat tua. Sedarlah!Padahal nikmat Allah itu banyak sekali. Kita saja yang jarang mensyukurinya. Situasinya berbeza bagi orang yg selalu kenal nikmat Allah. Mereka tidak lupa diri. Mereka akn selalu bersyukur dgn apa yg Allah telah berikan kepada mereka. Mereka boleh tersenyum walaupun musibah melanda.Cuba tanya pada diri kita, apa shj yg pernah dirasakan selama ini. Perbetulkan diri kita melalui pertanyaan. Gambarkan persoalan2 ttg kenikmatan yg tlh kita peroleh selama ini. Dengan mengingati nikmat2 Allah, kita akan semakin sedar yg hidup ini perlu disyukuri. ALHAMDULILLAH.. (^_^)

to be cont....

No comments: